80 ANATOMY QUESTIONS THAT EVERY MEDICOS SHOULD KNOW

367
views


80 ANATOMY QUESTIONS THAT EVERY MEDICOS SHOULD KNOW

Note: First 40 MCQs are only related to muscles.

 

which of the following muscles has dual nerve supply

a) Sartorius b) gluteus maximus

c) adductor longus d) adductor magnus

 

which of the following muscles is different from the others:

a) rectus femoris     b)quadratus plantae

c) gastrocnemius     d)biceps femoris

 

all of the following muscles are supplied by femoral nerve except:

a) iliacus     b) psoas major

c) pectineus     d) Sartorius

 

the muscle known for tailor master:

a) iliacus     b) psoas major

c) pectineus     d) Sartorius

 

the largest muscle of the body is:

a) adductor magnus     b) adductor longus

c) gluteus maximus     d)gastrocnemius

 

which of the quadriceps muscles perform flexion as well as extension:

a) vastus medius     b)vastus lateralis   

c) vastus intermedius     d) rectus femoris

 

which of the following muscles crosses two joints:

     a) vastus medius     b)vastus lateralis   

c) vastus intermedius     d) rectus femoris

 

the deepest of the following muscles is:

a) vastus medius     b)vastus lateralis   

c) vastus intermedius     d) rectus femoris

 

it is the first gear muscle:

a) gastrocnemius     b) soleus

c) Sartorius     d) gluteus maximus

 

it contains peripheral heart:

a) gastrocnemius     b) soleus

c) Sartorius     d)gluteus maximus

 

it is a bipennate muscle:

a) vastus lateralis     b) rectus femoris

c) Sartorius     d) pectineus

 

peripheral hearts are located in:

a) thorax     b) arm

c) leg     d) abdomen

 

which muscle passes through the greater sciatic foramen?

a) obturator externus     b) obturator internus

c) piriformis     d) superior gemulus

 

the muscle having action at its origin:

a) popliteus     b) pectineus

c) plantaris     d) lumbricals

 

it performs its function in the unlocking of knee

a) plantaris     b) popliteus

c) gastrocnemius     d) soleus

 

tendocalcaneus is formed by:

a) gastrocnemius & soleus b) gastrocnemius & popliteus

c) soleus & plantaris     d) plantaris & popliteus

 

it is situated between superior gemellus and inferior gemellus

a) obturator externus     b) obturator internus

c) piriformis     d) quadratus femoris

 

it is inserted to quadrate tubercle:

a) quadratus femoris     b)quadriceps femoris

c) quadratus plantae     d) gracilus

 

 

iliotibial tract receives the insertions of:

a) gluteus maximus and gluteus medius

b) gluteus maximus and gluteus minimus

c) gluteus medius and gluteus minimus

d) gluteus maximus and tensor fascia lata

 

which of the following muscles is partially paralyzed when obturator nerve is damaged:

a) Sartorius     b) adductor longus

c) adductor magnus     d) adductor brevis

 

which two muscles have the insertion at the same place:

a) tibialis anterior and peroneus longus

b) extensor digitorium longus and extensor hallucis longus

c) extensor digitorium longus and extensor digitorium brevis

d) extensor digitorium longus and peroneus brevis

 

oblique popliteal ligament is formed by:

a) popliteus     b) semitendinosus

c) semimembranosus     d) biceps femoris

 

rectus femoris takes origin from:

a) anterior superior iliac spine

b) anterior inferior iliac spine

c) posterior superior iliac spine

d) posterior inferior iliac spine

 

which muscle is attached to the tuberosity of navicular bone:

a) plantaris     b) tibialis posterior




c) peroneus tertius     e) flexor digitorium longus

 

the tendons present in the 4th layer of sole are:

a) extensor digitorium longus and extensor hallucis longus

b) flexor digitorium longus and flexor halucis longus

c) peroneus longus and peroneus brevis

d) peroneus longus and tibialis posterior

 

 

the adductor hiatus is present in:

a) adductor longus     b) adductor brevis

c) adductor magnus     d) adductor hallucis

 

the semimembranosus muscle is inserted at:

a) anterior of medial condyle of tibia

b) posterior of medial condyle of tibia

c) lateral of medial condyle of tibia

d) medial of medial condyle of tibia

 

the tubercle separating the tendons of peroneus longus and peroneus brevis is:

a) anterior tubercle     b) posterior tubercle

c) medial tubercle     d) lateral tubercle

 

the sesmoid bones over first metatarsal bone develop from the tendon of:

a)extensor hallucis longus        b) adductor hallucis brevis

c)flexor hallucis longus        d) flexor hallucis brevis

 

in which quadrant of the buttock intramuscular injections are given?

a) upper medial     b) upper lateral

c) lower medial     d) lower lateral

 

which muscle is pierced by sciatic nerve:

a) superior gemelus     b) inferior gemelus

c) piriformis     d) obturator internus

 

medial boundary of the femoral triangle is formed by:

a) Sartorius     b) adductor longus

c) adductor brevis     d) adductor magnus

 

the lateral wall of adductor canal is formed by:

a) adductor longus     b) vastus medialis

c) vastus lateralis     d) Sartorius

 

 

muscular branches of posterior division of femoral nerve supply:

a) Sartorius     b) ioliopsoas

c) pectineus     d) quadriceps

 

the posterior division of obturator nerve pierces:

a) piriformis     b) obturator externus

c) obturator internus     d) superior gemelus

 

the different of the following muscles is:

a) biceps femoris     b) semitendinosus

c) semimembranosus     d) adductor magnus

 

upper lateral boundary of popliteal fossa is formed by:

a) semitendinosus and semimembranosus

b) lateral head of gastrocnemius

c) biceps femoris

d) lateral head of gastrocnemius and plantaris

 

popliteus muscle is supplied by:

a) tibial nerve     b) common peroneal nerve

c) superficial peroneal nerve d) deep peroneal nerve

 

it is an evertor:

a) tibialis posterior     b) peroneus tertius

c) extensor digitorium longus d) extensor hallucis longus

 

_ _ _ _bursae are usually associated with the gluteus maximus

a) 2     b) 3

c) 4     d) 5

 

Sub sartorial (adductor) canal is located in:

a) thigh     b) leg

c) middle third of thigh d) lower third of thigh

 

which structure does not enter femoral sheath:

a) femoral artery     b) femoral nerve

c) femoral vein     d) femoral lymph vessels

 

the skin of ____ is thick

a) iliotibial tract     b) fascia lata

c) plantar aponeurosis     d) N.O.T

 

It is the largest bone of the body:

a) femur     b) tibia

c) sternum     d) hip bone

e) radius

 

it is the union of three bones.

a) femur     b) tibia

c) sternum     d) hip bone

e) radius

 

The largest nerve of the body is:

a) sural nerve     b) sciatic nerve

c) femoral nerve     d) radial nerve

 

the sesmoid bone of the lower limb is:

a) pubis     b) patella

c) tarsal bones     d) calcaneum

 

the foot drop is caused by the damage to:

a) sciatic nerve     b) com. Peroneal nerv.     

 c) plantar nerve             d) posterior cutaneous nerve.

 

which structure does not take part in the formation of knee joint:

     a) medial condyle of femur b) lateral condyle of femur

     c) condyles of tibia

     d) head of fibula

 

femoral vein receives blood from:

a) external iliac vein     b) internal iliac vein

c) Superior gastric vein d) great saphnus vein

 

 

greater sciatic foramen is formed by which ligaments.

a) sacrotuberous and sacrospinatous

b) ischio femoral and pubo femoral

c) ilio femoral and pubo femoral

d) iolio femoral and ischio femoral

 

medial femoral circumflex artery is the branch of :

a) femoral artery     b) external iliac artery

c) internal iliac artery     d) profunda femoris.

 

superficial circumflex iliac vein is the tributary of:

a) femoral vein     b)great saphnous vein

c) profunda femoris vein d) external iliac vein

 

the saphenous opening is filled with loose connective tissue called:

a) falciform margin     b) cribriform fascia

c) collagen type 4     d) fascia lata

 

Which structure is the most medial in the femoral sheath?

a) femoral artery     b) femoral nerve

c) femoral vein     d) femoral lymph vessels

 

it is L shaped bone.

    a) ilium     b) ischium

    c) pubis     d) rib

 

how many tarsal bones are there

a) 12     b) 14

c) 16     d) 18

 

such a wait bearing state causes knee joint dislocation:

a) flexed     b) semi flexed

c) extended     d) semi extended

 

the first web space in the foot is dorsally innervated by:

a) tibial nerve     b) common peroneal

c) superficial peroneal     d) deep peroneal

 

which of the following structures is not present in popliteal fossa:

a) small saphenous vein b) saphenousnerve

c) tibial nerve     d) posterior cutaneous nerve of thigh

 

About how many popliteal lymph nodes are present in the popliteal fossa?

a) 4          b) 6              c) 8                   d) 10

 

regarding the popliteal lymph nodes:

a) 6     b) lateral surface of foot

c) anteriolateral surface of leg d) anteriomedial surface of leg

 

which nerve is subcutaneous:

a) tibial nerve     b) common peroneal nerve

c) superficial peroneal nerve d) femoral nerve

 

how many retinacula are present around ankle?

a) 2            b) 3               c) 4                         d) 5

 

superficial peroneal nerve supplies:




a) anterior surface of leg b) posterior surface of leg

c) anteriomedial surface of leg d) anteriolateral surface of leg

 

nutrient artery to the fibula is a branch of:

a) anterior tibial artery b) posterior tibial artery

c) peroneal artery     d) genicular branch of femoral artery

 

the apex of apponurosis is attached to:

a) tuberosity of calcaneum b) medial tubercle

c) lateral tubercle     d) medial and lateral tubercles

 

the nail beds are supplied by:

a) medial plantar nerve b) lateral plantar nerve

c) both a & b     d) superficial peroneal nerve

 

the lateral condyle of tibia possesses articular facet for the head of fibula on its:

a) anterior aspect     b) posterior aspect

c) lateral aspect     d) medial aspect

 

regarding tibia:

a) anterior border is subcutaneous

b) lateral border is subcutaneous

c) medial border is subcutaneous

d) medial surface is subcutaneous

 

which bone does not part in the formation of knee joint:

a) femur     b) tibia

c) fibula     d) patella

 

which surface of calcaneum contains most of the tubercles?

a) anterior     b) posterior

c) superior     d) inferior

 

symphysis pubis is:

a) primary cartilaginous joint b) secondary cartilaginous joint

c) synovial joint     d) fibrous joint

 

The floor of the acetabulum is non articular and is called:

a) acetabular notch     b) acetabular fossa

c) capsule     d) fovia capitis

 

Intertrochanteric line is the connection between two trochanters.

a) anteriorly     b) posteriorly

c) medially     d) laterally

 

Medial and lateral condyles of femur are separated posteriorly by:

a) intertrochanteric line b) intertrochanteric crest

c) intercondylar notch d) popliteal fossa

 

The trochanteric anastomosis provides main blood supply to the:

a) head of femur     b) neck of femur

c) greater trochanter     d) lesser trochanter

 

The increase in neck angle with the shaft of femur is reffered as:

a) coxa valga     b) coxa benda   

c) coxa vera     d) coxa increase

 

The saphenous opening is situated 1.5 inch

a) lateral to pubic tubercle

b) inferior to pubic tubercle

c) below and lateral to pubic tubercle

d) below and medial to pubic tubercle

 

Regarding femoral artery:

a) superficial epigastric artery

b) superior epigastric artery

c) deep external pudendal artery

c) profunda femoris artery

 

 

Answer Key

 

1 D 2 B 3 B
4 D 5 C 6 D
7 D 8 C 9 B
10 B 11 B 12 C
13 C 14 A 15 B
16 A 17 B 18 A
19 D 20 C 21 A
22 C 23 B 24 B
25 D 26 C 27 B
28 29 D 30 B
31 C 32 B 33 B
34 D 35 B 36 D
37 C 38 A 39 B
40 B 41 C 42 B
43 D 44 A 45 D
46 B 47 B 48 B
49 D 50 D 51 A
52 D 53 B 54 B
55 D 56 B 57 5
58 B 59 D 60 B
61 B 62 D 63 C
64 D 65 D 66
67 D 68 C 69 C
70 B 71 C 72 D
73 B 74 B 75 A
76 C 77 A 78 A
79 C 80 B
  1.